Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vyřešit důchodovou reformu? Přestaňme vybírat daně.

Současný systém důchodové a penzijní reformy se přežil a nedá se udržet. To, co zavedl Bismarck před sto třiceti lety,  je na konci s dechem  a důvod je jednoduchý. Hodnota je dnes vytvářena  stále více  bez podílu lidské práce. Stále menší počet lidí tak dostává výplatu a platí daně. Výběr daní je  přitom  základ našeho  stávajícího systému.  Dokud bude systém založen  na směně  oběživa namísto hodnot , situace  se nedá změnit. V brzké době tak  bude nezaměstnanost ve výši 60 % a více zcela normální a zabránit  by se jí dalo jedině umělou zaměstnaností, jako za socialismu.Žijeme déle,  již  moje generace se ve zdraví dožije  podle všeho sta let  a k práci nejsme potřeba ani my, ani naše děti. Představa, že si našetříme libovolným penzijním fondovým spořením na  nějakých 30  až 40 let penze je absurdní   a jistě jí nevěří ani horliví propagátoři těchto systémů. Ale nenaspoříte si ani na dvacet let  důstojného života, jen si to zkuste spočítat. Naprosto  inovátorskou cestu  k řešení problému  ukazují  v textu na svých stránkách www.p3m.cz   Marie a Michael Dymáčkovi.

Koho  problém  zajímá,  nechť se do textu začte.  Dymáčkovi se zamýšlí nad samým způsobem vzniku daně, kdy se změnila z naturální dávky na peněžní a co to znamenalo, dále, a to především, znovu definuji veřejný  a privátní sektor a přesně popisují a na modelech dokazují, proč se institucionálně daně jako celek přežily.  Rozepisovat se dále by znamenalo opisovat  to, co najdete u nich. Nicméně výsledek je jasný – zrušení výběru daní s výjimkou daní s regulační funkcí jako je  spotřební daň  u alkoholu a cigaret, doplněné  zrušením   hotových peněz, na než se dnes mylně váže  vytvářená hodnota, ponechání prostředků tam, kde je umí použít k dalšímu rozvoji  a návrat k prvotní směně hodnoty za jiné hodnoty, přinese okamžitý efekt už v prvním roce po zavedení. Zrušením  plateb  do sociálního a zdravotního systému tím způsobem, jak jej dnes praktikujeme a zavedením toho systému, který navrhují Dymáčkovi pak znamená  jak vyřešení  problémů  s penzijním systémem, tak těch takzvaných vedlejších nákladů práce, kdy zaměstnanec dostane do ruky necelou polovinu toho, co za něj zaměstnavatel zaplatí.  

Zajímavá otázka je jedna. Může se tento nový systém, nazvaný Paradigma Třetího milénia, P3M, prosadit? A kdy?  Zdá se, že největším problémem  bude naše vlastní komplikované uvažování, omílání stereotypů, ze kterých se neumíme  vymanit. Představa,  že jediná cesta, jak mít dost  prostředků na veřejné služby jako jsou penze, školství, zdravotnictví  atd. je přestat vybírat daně, je myšlenka tak jednoduchá, až je nakonec nepochopitelná .  Pamatujte, peníze nejsou totéž, co oběživo a oběživo již dávno nevyjadřuje  celkovou hodnotu .To je celá podstata problému . Je v zájmu nás všech se s materiálem seznámit a říct si o jeho prosazení  ve veřejné sféře.  Zkuste to i vy, je to jen  62 stránek a  přesto mohou změnit svět i váš život.

Autor: Milan Tříska | středa 24.2.2010 8:18 | karma článku: 16,63 | přečteno: 1713x
  • Další články autora

Milan Tříska

Proč to ve čtvrtek 1.12. spousta malých zabalí.

Jsem proti EET, ne proto že by se mě nějak přímo týkala,ale proto, že je to metoda monopolizace a při výkonu českého soudnictví ve spojení s anonymnim udáním snadno zneužitelná metoda konkurenčního boje. Bude nás prostě míň.

25.11.2016 v 10:51 | Karma: 35,15 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Politika

Milan Tříska

Poznámky k rozhovoru s Davidem Špinarem ( H1) - Lupa.cz

Pokud jste ještě nečetli nezvykle otevřenou zpověď spoluzakladatele a šéfa kultovní firmy českého SEO byznysu H1.cz, měli byste, ve vlastním zájmu. Jinak vám hrozí, že své marketingové výdaje budete i nadále bezúspěšně umisťovat do prostoru internetu s tím, že možná dobře uživíte svou SEO agenturu či SEO experta, ale pro sebe vyděláte sotva tak na náklady – když vše dobře dopadne.

2.12.2013 v 9:29 | Karma: 6,01 | Přečteno: 166x | Diskuse| Média

Milan Tříska

V kterou dobu je nepříhodnější postovat na Facebooku?

V kteroukoliv, pokud si připlatíte. Nikdy, pokud to neuděláte. Pokud nejste obchodní firma a neusilujete prodat, možná nejsou tyto řádky pro vás. I když .... co je to prodej? Jde-li vám o to zasáhnout svým obsahem, idejemi, názorem atd. co nejširší skupinu potenciálních zájemců, postup je stejný jako při prodeji.

27.11.2013 v 13:58 | Karma: 9,67 | Přečteno: 879x | Diskuse| Média

Milan Tříska

Poznámky ke studii „České firmy v sociálních sítích“ LUPA premium

Co se dozvídáme: Facebook se nevyplatí ignorovat, ale mnohdy ani využívat. Možná je lepší si ho pořídit a to většina firem udělala. Může být vynikající, ale také problematický, to závisí na okolnostech. Statistiky prokazují, že investovat do Facebooku není pro mnohé firmy žádnou výhrou. Mohou přijít o spoustu času i peněz, investovaných zcela zbytečně. Nicméně platí i opak. Facebook celé řadě firem zajišťuje aktivní komunikaci s jejich zákazníky a bez něho by mnoho tratily. I to je pravda. O mnoho víc vám podrobná studie o Facebooku neřekne. A nám se to zdá málo.

14.3.2012 v 4:00 | Karma: 7,95 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ostatní

Milan Tříska

Sociální stát: proč přestává fungovat?

Sociální stát, tedy to, co konzumujeme v Evropě a v mírnější verzi také v USA v různých podobách od osmdesátých let 19.století, je založen na existenci a efektivním výběru tří daní- daně z příjmu ze závislé činnosti, zjednodušeně z výplat zaměstnanců, daně z příjmů společností – korporátní daně a nějaké daně z obratu nebo spotřeby – u nás teď DPH. Pokud je málo výplat, je málo daně z nich. Pokud je v otevřené globální ekonomice platba korporátní daně v zásadě dobrovolná činnost a pokud na spotřebu nejsou peníze, protože je málo a ještě malých výplat- není na sociální stát kde brát... leda by se znárodnilo.

27.11.2011 v 12:30 | Karma: 22,83 | Přečteno: 2142x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2670x
Živím se organizací lidí a firem a vymýšlením internetových produktů. Vlastním magazín o bydlení a životním stylu, fascinují mě sociální sítě a zkoumání způsobů jakými mění světovou komunikaci.