Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi, pojďme rodit – nebude třeba reformy?

 Jedna z ekonomických  manter  říká , že kdyby bylo více  českých /evropských/ mladých, nebylo by  nám třeba reformy. To je ale  mýtus, který bychom neměli  ekonomům věřit. Nezaměstnanost mezi mladými lidmi do  26 let stále roste a  v západní Evropě již dosahuje  téměř 20% , u nás je situace zatím lepší.

Nezaklínejme  se stále nedostatkem dětí.  Není pravda, že bylo - li by více mladých lidí, bude více  přispěvatelů na důchod .  To bude platit až ve chvíli, kdy VŠECHNY děti budou zaměstnány,  budou odvádět daně a PŘESTO  bude v systému málo peněz.  Málo důchodů je proto, že je málo odpovídajících pracovních míst. Proč tomu tak je a proč ta správná pracovní místa ubývají, píše Robert   Reich v knize  V pasti úspěchu / Prostor 2003// The Future of Success/. Reich věří,  že za ubývající místa společnost  vždy jiná místa vytvoří a lidi si práci najdou, ve službách, jako  bankovní a investční poradci, treneři  apod., ale jak tedy vysvětlit, že především mezi mladými lidmi jak u nás , tak ještě víc na západ od nás je nezaměstnanost mezi mladými do 26 let  takto vysoká ? Reich svou knihu  píše v roce 2001, my dnes už víme víc:  Místa nejsou, nevznikají -  a v dostatečném počtu  vznikat nebudou. Člověk, mladý, starý nebo středněvěký, je buď kreativní a práci si dokáže  sám  vymyslet, nebo je silný - síly bude vždycky v jisté míře třeba - a silných ubývá. Co zbytek, který není   ani jedno ani druhé?  Zůstane  stále častěji  bez práce.  Reich to píše se zkušeností ministra práce v druhé  Clintonově  vládě.   Český ekonom Pavel Kohout  taky tvrdí, že celková agregovaná nabídka  pracovních míst je stále dostačující , ale  vůbec tak nerespektuje  pořadovanou / vysokou / kvalitu  těch míst. Ta  potenciálně mohou vzniknout a vznikají právě jenom tím, že je někdo vymyslí í. Moderní ekonomika souvisí s přidanou hodnotou.  Reich je v tomhle přesnější:  Celá tahle struktura  středně kvalitních zaměstnání,  zaručených kolektivní smlouvou, vznikla na určitém stupni  ekonomické integrace  koncem 19. století a  a na jiném  stupni téže integrace  koncem 20. století  postupně zaniká.  Předtím se najímalo na kontrakt  a nyní se zase najímá a bude najímat na kontrakt- jinak to  nebude ať už odbory pláčou jakkoliv.  Samozřejmě,  pracovní místa se dají nařídit zákonem,  ale to by bylo třeba uzavřít hranice a poté postupně  zničit  měnu.    „Africký“ model  mnoha dětí spojený s prací na půdě  je v moderních zemích mrtvý,  alespoň doufejme, protože vrátit by se k nám  mohl  pouze  použitím posledního klasického prostředku  známého z historie  – a tím je zničující a dlouhotrvající  klasická, tedy nejaderná  válka.      

      Je zajímavé sledovat, jak  změna  faktického stavu – kdo vytváří hlavní hodnoty-  trvale nekoresponduje  s teorií. Prezident  Beneš  v návrzích na poválečný  odsun Němců v jedné z těch středních variant odsunu  kolem roku 1944  uvažoval  o tom, že bude stačit odsunout pouze německé   podnikatele, živnostníky  a intelektuály. Dělníky a rolníky bude možno ponechat. Dnes  by byla   jeho představa ústupku domácím radikálům  jistě jiná, i když ne lepší.

Myslím, že mýtus  nedostatku mladých  by mohl  skončit a měl by být v argumentaci definitivně zakázán. Používat ho je tak trochu jako opakovaně zkoumat, jestli se otáčí  Slunce nebo Země. A řekněme si zrovna,  vystudovaný člověk bez kreativního myšlení  taky  na žádný důchod automaticky nepřispěje, jen prodlouží frontu na pracovním úřadě.  Německý termín „fachidiot“ je tady zcela na místě, znám jich hodně .  Hledejme skutečná řešení . Pojďme se raději  zamyslet  nad tím, jak vlastně funguje daň, kde vznikla a  jakou roli dnes plní.

Autor: Milan Tříska | úterý 22.3.2011 11:05 | karma článku: 18,20 | přečteno: 1406x
  • Další články autora

Milan Tříska

Proč to ve čtvrtek 1.12. spousta malých zabalí.

Jsem proti EET, ne proto že by se mě nějak přímo týkala,ale proto, že je to metoda monopolizace a při výkonu českého soudnictví ve spojení s anonymnim udáním snadno zneužitelná metoda konkurenčního boje. Bude nás prostě míň.

25.11.2016 v 10:51 | Karma: 35,15 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Politika

Milan Tříska

Poznámky k rozhovoru s Davidem Špinarem ( H1) - Lupa.cz

Pokud jste ještě nečetli nezvykle otevřenou zpověď spoluzakladatele a šéfa kultovní firmy českého SEO byznysu H1.cz, měli byste, ve vlastním zájmu. Jinak vám hrozí, že své marketingové výdaje budete i nadále bezúspěšně umisťovat do prostoru internetu s tím, že možná dobře uživíte svou SEO agenturu či SEO experta, ale pro sebe vyděláte sotva tak na náklady – když vše dobře dopadne.

2.12.2013 v 9:29 | Karma: 6,01 | Přečteno: 166x | Diskuse| Média

Milan Tříska

V kterou dobu je nepříhodnější postovat na Facebooku?

V kteroukoliv, pokud si připlatíte. Nikdy, pokud to neuděláte. Pokud nejste obchodní firma a neusilujete prodat, možná nejsou tyto řádky pro vás. I když .... co je to prodej? Jde-li vám o to zasáhnout svým obsahem, idejemi, názorem atd. co nejširší skupinu potenciálních zájemců, postup je stejný jako při prodeji.

27.11.2013 v 13:58 | Karma: 9,67 | Přečteno: 879x | Diskuse| Média

Milan Tříska

Poznámky ke studii „České firmy v sociálních sítích“ LUPA premium

Co se dozvídáme: Facebook se nevyplatí ignorovat, ale mnohdy ani využívat. Možná je lepší si ho pořídit a to většina firem udělala. Může být vynikající, ale také problematický, to závisí na okolnostech. Statistiky prokazují, že investovat do Facebooku není pro mnohé firmy žádnou výhrou. Mohou přijít o spoustu času i peněz, investovaných zcela zbytečně. Nicméně platí i opak. Facebook celé řadě firem zajišťuje aktivní komunikaci s jejich zákazníky a bez něho by mnoho tratily. I to je pravda. O mnoho víc vám podrobná studie o Facebooku neřekne. A nám se to zdá málo.

14.3.2012 v 4:00 | Karma: 7,95 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ostatní

Milan Tříska

Sociální stát: proč přestává fungovat?

Sociální stát, tedy to, co konzumujeme v Evropě a v mírnější verzi také v USA v různých podobách od osmdesátých let 19.století, je založen na existenci a efektivním výběru tří daní- daně z příjmu ze závislé činnosti, zjednodušeně z výplat zaměstnanců, daně z příjmů společností – korporátní daně a nějaké daně z obratu nebo spotřeby – u nás teď DPH. Pokud je málo výplat, je málo daně z nich. Pokud je v otevřené globální ekonomice platba korporátní daně v zásadě dobrovolná činnost a pokud na spotřebu nejsou peníze, protože je málo a ještě malých výplat- není na sociální stát kde brát... leda by se znárodnilo.

27.11.2011 v 12:30 | Karma: 22,83 | Přečteno: 2142x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Pronájem bytu 1+1, Plzeň - Východní Předměstí
Pronájem bytu 1+1, Plzeň - Východní Předměstí

náměstí Generála Píky, Plzeň - Východní Předměstí
10 500 Kč/měsíc

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2670x
Živím se organizací lidí a firem a vymýšlením internetových produktů. Vlastním magazín o bydlení a životním stylu, fascinují mě sociální sítě a zkoumání způsobů jakými mění světovou komunikaci.