Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moje žena zemřela v úterý 26.května 2009 ve 14.21 hod.

V jízdním řádu si našla spoj, počkala si na něj a vstoupila do dráhy rozjetého rychlíku. Nebylo to z ničeho nic, byla v péči psychiatrů, psychoterapeutů, usilovali jsme o její přijetí na lehké otevřené oddělení psychiatrické kliniky  k pozorování. Poslali nás pryč-  neměli volné místo.

Nepíšu to, abych někoho obviňoval, ženu mi to stejně nevrátí . Píšu to proto,  že by se to snad příště už nemuselo stát- ten příběh je totiž o tom, jak může zemřít jinak zcela zdravý člověk obklopen lidmi, kteří ho milují. Každému z lékařů má žena říkala- mám depresi, cítím se zbytečná, všem na obtíž a bojím se, že mám rakovinu.  Asi mluvila moc klidně.  Psychoterapeutka ji vyslechla a řekla- Přijďte za čtrnáct dní, já mám teď nabito a vzala jsem vás leda ze známosti s kolegou psychiatrem.  Je nás málo.   Psychiatr se jí smál a říkal- kdepak deprese, milá paní magistro, ta vypadá jinak. To kdybyste věděla, co já tady mám případy, ono by vás to hned celé přešlo.  Říkal to tak sugestivně, až přesvědčil i mě, že moje žena depresi nemá. A tak využila mé asi hodinové nepřítomnosti, našla si ten správný vlakový spoj, den předtím to správné místo, aby to měla jisté, v určenou dobu se dostavila – a postavila.  Nikdy už nezjistím, jaké pocity měla. Zda se smála, plakala, nebo jen tak stála. Napsala nám – běsi v hlavě mi nedovolí přemýšlet, odpusťte. Zbyly mi z ní dva  pomačkané prstýnky.  Takhle snadno může skončit dvacet osm let fantastického vztahu, z toho dvacet šest let v manželství, za které jsme se pohádali asi tak třikrát. Máme dvě skvělé dospělé dcery, velkou rodinu, všichni jsme stále v kontaktu. Bylo jí necelých padesát, stejně jako mě. 

Myslím si, že  tohle jsou příčiny :   

    

       - nespolupráce, sebezahleděnost a profesionální slepota.

Kdysi jsem vystudoval jazykovědu na brněnské univerzitě a v té době, nevím jak dnes , jsme často na seminářích řešili otázky jazykové kultury, kdo vlastně má dbát o jazykovou kulturu – učitel mateřského jazyka, nebo všichni učitelé na škole, tedy i fyzikář, matematikář a tak dále. Odpověď je v této souvislosti jasná - každý, kdo mluví a přednáší , musí na kulturu jazyka dbát, už z důvodu sdělnosti.V medicíně  ale snad žádný z doktorů, ať je to sebevětší kapacita v oboru řezání, kuchání a sešívání, nechci jejich práci  nijak snižovat, nemá prakticky žádný systémový výcvik v jednání s pacientem a už vůbec ne v rozpoznávání   závažných  chorob  mysli .  A tak byl operující pan profesor pyšný na to, jak se nám rána pěkně hojí, ale místo kvalitní odborné rady  odešla moje   žena z nemocnice vyzbrojena papírkem,  že pokud jí zůstal alespoň jeden vaječník, zůstanou jí zachovány i hormonální funkce. Co se jí může stát, když jí žádný vaječník nezůstal, uvedeno nebylo. Je to i důkaz toho, že špatně provedená marketingová komunikace  je ještě stokrát horší než žádná  komunikace. Ostatně, podepsána byla vrchní sestra, ne pan profesor nebo ošetřující lékař.     

 

-       dealerství , lehkomyslnost.

Moje žena přišla při plánované operaci o vaječniky a bylo jisté, že potřebuje  náhradní  hormonální léčbu – vaječníky produkují estrogen a bez něj  může dojít k prudkým výkyvům v psychice, hormonální bouři. Gynekolog mé ženy je skutečně skvělý a uznávaný, ale namísto toho, aby jí předepsal poctivý prášek, který bere každá  možná třetí ženská jejího věku, navrhl jí na její přání  alternativní léčbu fytoestrogeny na bázi jitrocele a sóji . Vyrábí je renomovaná anglická firma a letáček na křídovém papíře  o téhle alternativě si  od něj z ordinace přinesla jíž v únoru, kdy se operace připravovala. Ano, moje žena se  umělých hormonů bála, ale od toho je přece doktor, aby jí vše  vysvětlil. Když se pak hormonální šok dostavil, předepsal  mast na potírání a teprve když už to bylo opravdu vážné, nasadil injekci. To už bylo pozdě, deprese  už převzala kontrolu. Nevím, možná  pan doktor ty přírodní preparáty dealuje,  je na listině a říkal si, vyzkoušíme to , co se může stát. Inu, vám nic, pane doktore.

 

   - podcenění rizik a komunikace.

To je nejhorší . Nedávno vyšel v Kavárně  MF Dnes článek o narůstajícím počtu   psychických onemocnění. Za posledních  10 let je to nárůst o 28 % !    Proč je to tak, nikdo neví, protože žádný výzkum nebyl proveden . Přitom doba  hospitalizace a tedy i výplaty nemocenských dávek  je u tohoto druhu chorob absolutně nejdelší, takže i ekonomicky by bylo v pořádku se této oblasti věnovat především  preventivně-snažit se zabránit tomu, aby takové onemocnění propuklo.  Namísto toho je údajně rozpočet na psychiatrii a psychoterapii  nejnižší z celého rozpočtu zdravotnictví a tvoří cca 3,5% .V  zemích na západ od nás je to 5 -10% .  V diskusi pod článkem se pak projevily veškeré myšlenkové stereotypy naší společnosti  ve vztahu k psychickým poruchám. Chybí  osvěta a pochopení, kdo je to vlastně dnes  duševně nemocný člověk. Zamyslete se každý sám v sobě, co se stane, když uslyšíte, že někdo šel do blázince. Myšlena je ovšem psychiatrická klinika, ne ústav pro duševně choré. Pomyslíte si – aha tak on je blázen , pako, vypatlanec. Ústavy mají, možná i pod vlivem skvělého Formanova filmu pověst míst, kde lidem  pomocí elektrošoků luxují mozek  a do života vracejí zpacifikované trosky. Každý z nás se bez problému svěří i vcelku neznámým lidem, že byl na odstranění hemoroidů a že to bylo skvělé, ale přiznat, že byl na léčení s psychickými problémy, to ne.  Tady se projevuje naplno  naše naprosté zaostání  za světem. Prožíváme pravděpodobně stejný sociální šok, jaký prožívala první poválečná generace v západní Evropě i USA- šok z bohatství a možností výběru. Za posledních dvacet let celá naše společnost neuvěřitelně zbohatla. Prakticky každý z nás změnil svůj společenský statut. Blázni se dávno nerekrutují  převážně z venkovských  či městských prosťáčků, ale mnohem častěji ze skupin, které patří k naprostým  intelektuálním  elitám společnosti-  manažeři, vysoce kreativní umělci,  podnikatelé, politici ,  lékaři. Ti všichni vědí, jak se mají chovat správně  společensky v každé situaci a jediný, kdo s tím stavem zřejmě nepočítá, je současná psychiatrie. Ta stále očekává spíše  nějakého obnažujícího se  Ježíše Krista, ne usměvavou  pohlednou ženu, která klidným hlasem sděluje- pane doktore, já mám depresi, bojím se, že mám rakovinu a že jsem udělala velmi špatné rozhodnutí.    

 

A tohle se musí změnit.  Sám na to nestačím, ale rád  pomůžu vším, co umím. A vám, pánové, kteří máte doma ženu okolo padesátky vzkazuji: hlídejte si ji, doktoři vám totiž velmi pravděpodobně nepomůžou.       

Autor: Milan Tříska | úterý 25.8.2009 11:46 | karma článku: 43,69 | přečteno: 6066x
  • Další články autora

Milan Tříska

Proč to ve čtvrtek 1.12. spousta malých zabalí.

Jsem proti EET, ne proto že by se mě nějak přímo týkala,ale proto, že je to metoda monopolizace a při výkonu českého soudnictví ve spojení s anonymnim udáním snadno zneužitelná metoda konkurenčního boje. Bude nás prostě míň.

25.11.2016 v 10:51 | Karma: 35,15 | Přečteno: 1416x | Diskuse| Politika

Milan Tříska

Poznámky k rozhovoru s Davidem Špinarem ( H1) - Lupa.cz

Pokud jste ještě nečetli nezvykle otevřenou zpověď spoluzakladatele a šéfa kultovní firmy českého SEO byznysu H1.cz, měli byste, ve vlastním zájmu. Jinak vám hrozí, že své marketingové výdaje budete i nadále bezúspěšně umisťovat do prostoru internetu s tím, že možná dobře uživíte svou SEO agenturu či SEO experta, ale pro sebe vyděláte sotva tak na náklady – když vše dobře dopadne.

2.12.2013 v 9:29 | Karma: 6,01 | Přečteno: 166x | Diskuse| Média

Milan Tříska

V kterou dobu je nepříhodnější postovat na Facebooku?

V kteroukoliv, pokud si připlatíte. Nikdy, pokud to neuděláte. Pokud nejste obchodní firma a neusilujete prodat, možná nejsou tyto řádky pro vás. I když .... co je to prodej? Jde-li vám o to zasáhnout svým obsahem, idejemi, názorem atd. co nejširší skupinu potenciálních zájemců, postup je stejný jako při prodeji.

27.11.2013 v 13:58 | Karma: 9,67 | Přečteno: 879x | Diskuse| Média

Milan Tříska

Poznámky ke studii „České firmy v sociálních sítích“ LUPA premium

Co se dozvídáme: Facebook se nevyplatí ignorovat, ale mnohdy ani využívat. Možná je lepší si ho pořídit a to většina firem udělala. Může být vynikající, ale také problematický, to závisí na okolnostech. Statistiky prokazují, že investovat do Facebooku není pro mnohé firmy žádnou výhrou. Mohou přijít o spoustu času i peněz, investovaných zcela zbytečně. Nicméně platí i opak. Facebook celé řadě firem zajišťuje aktivní komunikaci s jejich zákazníky a bez něho by mnoho tratily. I to je pravda. O mnoho víc vám podrobná studie o Facebooku neřekne. A nám se to zdá málo.

14.3.2012 v 4:00 | Karma: 7,95 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ostatní

Milan Tříska

Sociální stát: proč přestává fungovat?

Sociální stát, tedy to, co konzumujeme v Evropě a v mírnější verzi také v USA v různých podobách od osmdesátých let 19.století, je založen na existenci a efektivním výběru tří daní- daně z příjmu ze závislé činnosti, zjednodušeně z výplat zaměstnanců, daně z příjmů společností – korporátní daně a nějaké daně z obratu nebo spotřeby – u nás teď DPH. Pokud je málo výplat, je málo daně z nich. Pokud je v otevřené globální ekonomice platba korporátní daně v zásadě dobrovolná činnost a pokud na spotřebu nejsou peníze, protože je málo a ještě malých výplat- není na sociální stát kde brát... leda by se znárodnilo.

27.11.2011 v 12:30 | Karma: 22,83 | Přečteno: 2142x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2670x
Živím se organizací lidí a firem a vymýšlením internetových produktů. Vlastním magazín o bydlení a životním stylu, fascinují mě sociální sítě a zkoumání způsobů jakými mění světovou komunikaci.