Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

repanak

22. 3. 2011 22:43
Nevím co má Paroubek společného

s tímto tématem - snad jen, že má ve svém věku s mladou ženou potomka. Problém je, že i kdyby se počet echt Čechů snížil na polovinu, vždy bude tento prostor vyplněn dovozem lidí nebo nadprůměrnou natalitou určitých skupin, které nezabráníte ani zrušením dětských přídavků či porodného. I kdybyste republiku obehnal čínskou zdí.

Problém neproduktivních pracovních míst se netýká jen státního sektoru ale i soukromého - představa, že v něm nepanuje klientelismus, zaměstnávání často neschopných potomků, uzavřenost podnikatelského prostředí, i když přijdete s efektivnějším řešením - je naivní. Samozřejmě nic nikdy není 100% bílé či černé.

0 0
možnosti
PK

repanak

22. 3. 2011 23:08
Re: Nevím co má Paroubek společného

Problém fachidiotů vidí autor dost zjednodušeně - nemůže být každý superkreativec. Také se musí narodit x lidí a z toho je jen část kreativních. Leccos je možné zlepšit, ale zázraky dělat nelze. Společnost, aby fungovala, musí v ní být poměrně vysoký stupeň přerozdělování. Mechanismus nesmí být demotivující, je nutné ho upravovat, ale představy, že zde šlápnutím na brzdu vyřeším problémy společnosti - je též iluzorní.

0 0
možnosti
C

certik_bertik

22. 3. 2011 20:05
ano

je to tak lidí v západních zemí (starousedlíků) se rodí čím dál tím míň protože víc jich není třeba

0 0
možnosti
PK

repanak

22. 3. 2011 22:48
Re: ano

Starousedlíci, i třeba pilní Němci, nebudou vykonávat řadu profesí, které jsou nepopulární - to levněji zajistí gastarbeiteři, jak mzdově tak třeba není nutné tolik investovat do techniky.

0 0
možnosti
PH

petrph

22. 3. 2011 13:01
ano, máte naprostou pravdu

Jenom bych doplnil,že nejde jen o to, aby ta ta nová pracovní místa někdo vymyslel, ale hlavně aby vymyslel ,jak a komu tu jejich práci či produkci prodá. Což má dva aspekty. ten první-pozitivní,že onu vysokou kvalitu míst nemusíme podmiňovat jen klasickým systémem školství(aneb každý magistrem),ale naopak cílenou kvalitou poskytované služby,která se dá dosáhnout  i jinak.

Ten druhý je negativní-i když budeme uvažovat růst pracovních míst i třeba jejich platů,lze je zaplatiti jen z té části výsledků jejich práce,která se povede prodat. Neboli,máme určitý trh, se známými ekonomickými parametry, jako je HDP.Jiné peníze se (doufejme)  navíc nevytisknou.Když občan ze svého platu nakoupí benzín zdražený o spotřební daň na cestu do práce,nemůže současně zaplatit  dítěti školné..nebo sobě důchodové pojištění.nebo si objednat lekce v nově otevřeném fitku..nebo si koupit novou televizi..nebo si připlatit na povinně nadstandardní zdravotní péči.Problém politiků je v tom že si myslí že to jde

0 0
možnosti
JV

JayVandermark

22. 3. 2011 11:11
Děkuji za článek

Mluvíte mi z duše. Bohužel stádu finančních negramotů to nikdy nevysvětlíte. Ti budou stále věřit populistickým kecům a z ekonomického hlediska absolutním nesmyslům Paroubka a spol.

...a samozřejmě karmaR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2670x
Živím se organizací lidí a firem a vymýšlením internetových produktů. Vlastním magazín o bydlení a životním stylu, fascinují mě sociální sítě a zkoumání způsobů jakými mění světovou komunikaci.