Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

romualda

27. 11. 2011 21:59
Sociální stát

Sociální stát se vyvíjel, došlo k extrémům, např. toto je zajímavé http://www.severskelisty.cz/kaleido/kale0144.php

ale toto bylo, nikdo se k tomu nechce vracet a jak psal Miloš Zeman ve své knize, modernizace sociálního státu má být ve větší přísnosti na ty, kterým se nechce pracovat.

0 0
možnosti

Chytry.Levicak

27. 11. 2011 21:05
žádný sociální stát v čr není...

a navíc kapitalismus je před krachem

1 0
možnosti

SecondWisdom

27. 11. 2011 21:17
Re: žádný sociální stát v čr není...

Co je podle tebe sociální stát?

1 0
možnosti

petrph

27. 11. 2011 19:02
přestává fungovat, anebo?

Musíme si uvědomit, že kdysi, někdy v tom 19.století se polem sociální pomoc rovnala polívce od Armády Spásy a pryčně v nevytopené ubytovně . Tečka. To že se přeměněna na systém "občan by skoro neměl poznat zda pracuje či nepracuje", čili od státu dostane dost na to aby si dál platil nájem bytu, energie, potraviny v hypermarketu, má televize, ošacení, atd,,,některým zbytek i na hernu, nebo mají auta, mobily, atd...to už nemá čistě se sociálností nic splečného, to už je důsledek populismu, tedy politici si kupují spokojenost občanů aby je pak volili. A v zájmu politiků j aby těch "z jejich vůle a ze státních peněz placených" občanů či nejvíce - i když se stát zadlužuje...Takže nemají důvod tento systém i když ekonomické kontrolky blikají.

Na druhou stranu nemají sílu a ani zájem zvolit tu druhou cestu - tedy socializaci zdrojů, jako v komunismu. Jak bylo psáno-každý podle svých sil, každému dle jeho potřeb. To by ty politiky v demokratickém státě odepsalo ihned

0 0
možnosti

Paeris Kiran

27. 11. 2011 22:53
Re: přestává fungovat, anebo?

druhá cesta by vedla k tomu že by stále méně lidí efektivně zajišťovalo primární zdroje. Takže ve výsledku by na ty "potřeby" pro všechny taky zdroje nebyly.

0 0
možnosti

kaktusak

27. 11. 2011 18:09
Sociální stát funguje dobře.

Vlivem globalizace se sice vybítá míň daní, ale zase zlevňuje spotřební zboží, takže by různé dávky mohly být nižší.

Potíž je jedině s přerozdělováním zdola nahoru, tedy s dotováním soukromých podnikatelů z našich daní. To je potřeba odbourat.

0 0
možnosti

ExPat

27. 11. 2011 20:54
Re: Sociální stát funguje dobře.

Proč?

Když se například zahraniční korporace rozhoduje otevřít pobočku v České republice, Maďarsku nebo Polsku, čímž dá šesti tisícům lidem práci, proč jim nedat třeba úlevu na daních aby si vybrali Českou republiku?

Odbourat, zakázat, zavřít. Myšlení a-la kaktusák.

Rv

1 0
možnosti

rakish

27. 11. 2011 17:44
ano máte pravdu

sociální stát přestává fungovat, protože si z něho velká část popupalce udělala bufet bez placení - ano máme možnost zachovat sociální stát ALE minmální jen opravdu pro ty kdo se dostali dočasně do obtíží ne vlastní vinou !!! Lempl kterého několikrát vyhodili z práce pro hrubé porušení pracovní kázně (česky si klidně několikrát hodil Ačko) prostě nedostane od státu = ná ostatních ani korunu - po pravdě pokud takový pojde je mi úplně jedno. Nezaměstnaný co bude přichycen při práci načerno budemuset vrátit již vyplacené dávky a to několik měsíců zpět - důsledek a mé soucítění s dotyčným stejné jako v předchozím případě. Svobodná matka co žije s otcem dítěte nesezdána a pobírá dávky - zastavit vyplácení jakýchkoliv doplatků nadvýši rodičovské ......  atd

1 0
možnosti

emeritni samec

27. 11. 2011 17:12
Máte pravdu pane Třísko.

Sociální stát je normální stát.Nehraju si na odborníka ale i úplnému laikovi je jasné že jsme oblbováni a že to spousta občanů akceptuje.Proč by měl jinak stát existovat?Aby mohlo několik lidí ostatní okrást?Penzijní fond byl vytunelován o třicet miliard a přesto nebyl v minusu.Teď jsme strašeni že nebude na penze jen proto aby se mohl někdo napakovat.Dvacet miliard na socky je pro státní rozpočet pakatel.Jak pokročilé je manipulování s míněním veřejnosti soudím z toho že vám někdo oponuje tím že vám dává za pravdu.3/4příjmů činí daně občanů.To má být zřejmě normální.Píšete že to jsou jediné efektivně vybírané daně.Daně z tzv podnikání končí jinde nebo se nevyberou.Pakliže budou daňové ráje na Kajmanských ostrovech,neprůhledné vlastnictví a pokud se obrovská část rozpočtu rozkrade tak na "sociální"stát nebude a to nejen na něj.

1 0
možnosti

VN63

27. 11. 2011 16:59
Sociální stát přestává fungovat hlavně kvůli hrabivosti

a nenažranosti bankovního sektoru, který následují další spekulanti a vyčuránci včetně mnohých politiků. Není zájem pomáhat, ale tvořit zisky, proto i současné reformy, které probíhají u nás. A bude to katastrofa, to si pište (vím, že mnozí tomu zatím nevěří).

0 0
možnosti

Stará kára

27. 11. 2011 15:21
Nemáte o věci ani páru, pane Třísko

Z celkových příjmů státu činí platby občanů (tedy tak či onak platby z výplat) cca 3/4 příjmů státu  (35,6 % sociální daně, 18,1 % DPH a cla, 8,8 % DPFO, dále spotřební daně - cca 10 %, daně z majetku a jeho převodu, ...). Dalších 8,5 % činí DPPO a asi 2,6 % dotace EU.

Jak vidíte, váš krásný sociální stát může fungovat jen díky vysokému zdanění výdělečně činných osob. A fungovat více, lépe a radostněji může jen v případě, že budeme lépe a radostněji platit více a více daní.

Stejné daně jsme platili i v době státních (národních) podniků. Jen to nebylo vidět - prostě byly nižší mzdy.  Ani tenkrát totiž ekonomika nefungovala jinak.

0 0
možnosti

Stará kára

27. 11. 2011 15:22
Re: Nemáte o věci ani páru, pane Třísko - PS

PS: Ty daně nejsou samozřejmě jen od státních zaměstnanců. Těch je méně než 15 % všech výdělečně činných.

0 0
možnosti

BezPrace.info

27. 11. 2011 14:13
JAKÉ jiné cesty k financování sociálního státu navrhujete?

Sociální stát je neudržitelný, neboť jiné cesty nějak neexistují. Existuje jen základní poměr "příjmy - výdaje", kdy výdaje nemůžou dlouhodobě překračovat příjmy (viz dluhová spirála). Jediné smysluplné cesty jsou tedy buď zvýšit příjmy nebo snížit náklady. Nebo vás napadá něco jiného?

-

Jedno i druhé je složité, neboť se stále zvedají náklady na zvyšující se počet nepracujících a dlouhodobě se snižuje množství lidí, kteří vydělávají na tu nepracující nyní již většinu ve společnosti (nižší porodnost, rušení výroby a přesun do levné Asie). Jak z toho ven? 8-o

3 0
možnosti

mtriska

27. 11. 2011 21:17
Re: JAKÉ jiné cesty k financování sociálního státu navrhujete?

Ano, souhlasím. To by  přece stálo za diskusi, nemyslíte ? Neměli bychom si zkrátka nechat tvrdit , že to nějak půjde. Teď mě všichni sežerou, ale myslím si, že pokud je globální ekonomika, musí vzniknout  nějaká globální politika. Je přece například  evidentní , že růst Číny  je možné vysvětlit jen jako součást   ekonomiky  Západu, nneí to žádná  nová, soběstačná ekonomika . Domácí spotřeba tam dodnes není dostatečná a je otázka, jestli kdy bude, jestli to stihne. Tak schválně, co se stane s čínskou produkcí, až zmizí   sociální stát našeho typu,který především  podporuje spotřebu  zboží?

1 0
možnosti

ladal

27. 11. 2011 13:39
O politicích

můžeme opravdu tvdit cokoliv, ale musíme je donutit pracovat pro nás, ne jen pro sebe. Jednou z možností je jejich plat. Musí se odvíjet od průměrného příjmu v zastupované oblasti.

0 0
možnosti

PeTaX

27. 11. 2011 13:44
Re: O politicích

Tu myšlenku dlouhodobě propaguji.

0 0
možnosti
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2670x
Živím se organizací lidí a firem a vymýšlením internetových produktů. Vlastním magazín o bydlení a životním stylu, fascinují mě sociální sítě a zkoumání způsobů jakými mění světovou komunikaci.